Dacă primele raze de soare te-au determinat să intri la
regim şi nu prea ştii ce să mănânci ca să te simţi sătulă şi plină de energie,
îţi recomandăm următoarele alimente, care nu doar că te ajută să ţii la
distanţă senzaţia de foame, ci îţi şi aduc aportul de nutrienţi şi vitamine de
care organismul tău are nevoie la început de primăvară.
Prin urmare, să vedem care sunt cele mai săţioase şi
sănătoase alimente pe care trebuie să le incluzi în dietă:
Avocado – acest fructo-legumă este bogat în grăsimi
sănătoase, este uşor digerabil şi conţine numeroase vitamine, minerale, fibre
şi antioxidanţi, care combat inflamaţiile din corp, asigură un tranzit
intestinal sănătos şi previn afecţiunile cardiovasculare. De asemenea, avocado
posedă un indice glicemic scăzut şi ţine de foame, fiind vedeta dietelor,
reglând nivelul zahărului din sânge şi prevenind astfel instalarea diabetului.
Îl poţi consuma ca atare, în salate, cu pătrunjel, roşii, ceapă, sau sub formă
de pastă de avocado cu ulei de măsline.
Lintea – are un indice glicemic scăzut, cantităţi mari de
proteine şi fibre, care dau senzaţia de saţietate, şi foarte puţine calorii, aproximativ 200 la
o porţie (o ceaşcă). Lintea poate fi preparată în diverse moduri, în combinaţie
cu orez, legume sau sub formă de supă, înlocuind perfect nevoia de pâine şi cea
de carne, în cazul vegetarienilor.
Merele - aceste fructe sunt surse importante de
pectină, o substanţă organică vegetală care nu permite absorbţia grăsimimilor
şi, mai mult, inhibă apetitul şi alungă poftele alimentare. Pe lângă aceste
efecte benefice, mrele conţin vitaminele A, C, PP, fier, magneziu, sodiu, calciu
şi acid folic, care îţi conferă energie şi accelerează metabolismul.
Broccoli – este o legumă care abundă în nutrienţi şi
antioxidanţi, cu efect anticancerigen, dar şi în fibre, cu rol deosebit de
important pentru sănătatea sistemului digestiv. De asemenea, broccoli
beneficiază de prezenţa a numeroase vitamine (vitamina A, C, B) şi minerale
(calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu), care conferă energie şi ţin la
distanţă poftele alimentare, totul cu doar 44 de calorii la o cană de broccoli.
Cel mai sănătos mod de a consuma broccoli este înăbuşit, astfel încât toţi
nutrienţii se vor păstra în legumă. De asemenea, poate fi consumat şi sub formă
de sote sau supă cremă.
Zmeura – culoarea puternică a acestor fructe mici este un
indiciu de conţinut bogat de antioxidanţi, cu efecte protectoare asupra
întregului corp. În plus, zmeura abundă
în minerale, precum potasiu şi fier, acizi organici, vitamine (C, B1, B12, C,
PP) şi fibre, compuşi care conferă senzaţia de saţietate şi satisfac pofta de
dulce, prevenind în acelaşi timp apariţia constipaţiei.